Ilmaiset ohjelmistot graafiseen suunnitteluun

Jos olet tuore graafinen suunnittelija tai vasta aloittamassa uraa graafisena suunnittelijana, olet varmasti huomannut, että tarvitset kunnollisen ohjelmiston koneellesi, jotta voisit aloittaa asiakkaidesi toiveiden toteuttamisen. Asiakas voi tilata sinulta vaikka sisustussuunnitelman dokumentoinnin. Sisustussuunitelmaa tai tuoteluonnosta tehtäessä hyvä referenssikuva on kaiken A ja O. Vaikket olisi sisustamisen ammattilainen on hyvä kuitenkin tiedostaa millaisia erilaisia suosittuja ratkaisuja Suomalaiset käyttävät moderneissa kodeissaan. WC: n ja kylpyhuoneen sisutuksessa näkyy tummat maanläheiset värit ja esimerkiksi peilikaappi voi olla täysin tumma. Graafisena suunnittelijana tarvitset siis ohjelmiston, jolla pystyt toteuttamaan asiakkaan toiveet.

Monesti graafiset suunnittelijat jumiutuvat yhteen ohjelmistoon, vaikka markkinoilla on paljon erilaisia vaihtoehtoja tarjolla. Onneksi hinta ei ole aina laadun tae. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla on samoja hyväksi todettuja ominaisuuksia, kuin markkinoita johtavilla ohjelmistoilla on. Yleensä perusominaisuudet ovat työkalut, joilla voi luoda viivaa, muotoja, värejä, tekstiä ja tuoda kuvia. Halusitpa luoda logoja tai suunnitella yritykselle esimerkiksi peilikaappi-mallin, tarvitset siihen kunnollisen ohjelmiston.

Ilmaiset ohjelmistot

Gravit Designer

Gravit Designer ohjelmisto tarjoaa kunnollisen työkalusarjan graafiseen suunnitteluun ja se on yhteensopiva AI ja Sketch tiedostomuotojen kanssa. Ohjelmistosta on sekä online- että tietokone versio. Gravit Designer on Corel Drawin tekijöiltä ja se on erityisesti suunnattu vektorigrafiikan tuottamiseen.

Gravit Designerin työkalut ovat sulavia ja helppokäyttöisiä. Käyttöliittymän elementit muuttuvat sen mukaan, mitä työkaluja käyttää, eivätkä ne ole koskaan itse teoksen edessä. Ilmaisversiossa on tietenkin omat rajoituksensa, mutta tällä pääsee hyvin alkuun.

Inkscape

Inkscapen käyttöliittymä on paljon yksinkertaisempi kuin jos vertaisi esimerkiksi Adobe Illustratoriin, mutta se pystyy silti tuottamaan varsin kehittynyttä taidetta. Inkscape on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto vektorigrafiikan tuottamiseen. Sillä voi luoda sekä taiteellisia että teknisiä kuvituksia. Jo aiemmin mainittu peilikaappi tilaustyönä on erinomainen esimerkki, mitä ohjelmistolla voi toteuttaa.

GIMP

Gimpin sanotaan olevan paras ilmainen vaihtoehto Adobe Photoshopin korvaajaksi. Gimpillä on paljon tehokkaita työkaluja, joilla voi luoda upeita teoksia, kuten esimerkiksi logoja yrityksille. Samoin se tukee myös useita erilaisia tarpeellisia tiedostomuotoja. Jos jotain negatiivista voi ohjelmistosta sanoa, se on ehdottomasti Gimpin käyttöliittymä, sekin on onneksi modifioitavissa omiin käyttötarpeisiin sopivaksi.

Krita

Krita on parhaimmillaan digitaalisen taiteen tuottamisessa. Se sisältää erinomaiset maalaustyökalut ja käyttöjärjestelmä on hyvin helposti opeteltavissa. Myös Krita edustaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja vaikka muuten on käytettävyydeltään erinomainen, pieni miinus on annettava huonosta tuesta tuotteelle.

Canva

Viimeisimpänä listalle on valittava Canva. Käyttöliittymän helppous ja työkalut tekevät siitä parhaimman ilmaisen online -suunnittelutyökalun erityisesti sosiaalisen median ammattilaisille. Sen ominaisuudet tukevat erityisesti kuvien nopeaa muokkausta. Lisäksi ohjelmasta löytyy perustyökalut graafiseen suunnitteluun. Maksamalla kuukausitilauksen, saat käyttöösi premium-sisältöä, jolla suunnittelumallit voi viedä täysin uudelle tasolle.

Ilmainen vai maksullinen?

Tämä lyhyt listaus ei ole täysin kattava kokoelma ilmaiseksi saatavilla olevista graafisen suunnittelun ohjelmistoista, mutta se antaa sinulle suuntaa siitä, mikä ohjelmisto kannattaa valita. Maksullisten ohjelmistojen rinnalla on paljon maksuttomia tai kertamaksullisia ohjelmistoja, joissa on aivan yhtä hyviä ominaisuuksia, kuin maksullisissa on. Aloittelevien graafikoiden kannattaakin huolella tutustua erilaisiin tarjolla oleviin ohjelmistoihin valitessaan itselleen sopivinta työkalua matkalla ammattilaiseksi.

Rebecka