Harkitsetko alan vaihtoa tai pohditko keinoa hankkia lisätuloja päätoimesi ohella? Graafisille suunnittelijoille on paljon töitä tarjolla, sillä nettimaailmassa on tärkeää optimoida sisältö myös visuaalisesti. Eri käyttöjärjestelmät ja visuaaliset ympäristöt edellyttävät sisällöntuottajilta uudenlaisia taitoja ja taitaville graafisen suunnittelun ymmärtäjille on todellakin käyttöä. Vaikka graafikoiden kädenjälki näkyykin kaikkialla, monikaan suomalainen ei tiedä, mitä graafinen suunnittelija tekee ja mitä kaikkea ala ylipäätään sisältää.
Kuka voi ryhtyä graafiseksi suunnittelijaksi?
Periaatteessa kuka tahansa voi ryhtyä graafiseksi suunnittelijaksi, sillä kyseessä ei ole mitenkään suojattu ammattinimike. Alaa voi opiskella esimerkiksi ammattikorkeakouluissa, joista valmistuvat medianomit ovat voineet opiskella graafista suunnittelua pääaineenaan. Alaa voi opiskella myös taideyliopistoissa, joskin niitä on Suomessa merkittävästi vähemmän kuin ammattikorkeakouluja.
Graafisessa suunnittelussa on kyse visuaalisen ilmeen suunnittelusta, joten alalla työskentelevät ovat yleensä taiteellisia ja luovia ihmisiä, jotka haluavat toteuttaa itseään työnsä kautta. Työ edellyttää värien, sommittelun ja esimerkiksi fonttien tuntemista sekä tietenkin tärkeimpien suunnitteluohjelmistojen riittävää tuntemusta. Freelance-töitä välittävillä palvelualustoilla etsitään jatkuvasti graafisia suunnittelijoita toteuttamaan esimerkiksi tietyn tuotteen logo, joten tällaisesta pienestä projektista voi olla helppo aloittaa ura.
Paljonko graafinen suunnittelija tienaa?
Palkkalistoilla graafinen suunnittelija ansaitsee keskimäärin hieman yli 3000 euroa kuukaudessa. Palkka ei siis päätä huimaa, mutta toisaalta taiteellisille aloille tyypillisesti palkat vaihtelevat yksilökohtaisesti melko paljon. Taitava graafinen suunnittelija tai erityisesti Art Director -nimikkeellä työskentelevä voi ansaita huomattavasti tätä enemmän.
Suuri osa graafisen alan ammattilaisista tekee työtä freelance-pohjalta, mikä näkyy tietysti myös palkkauksessa. Projektiluonteinen työ ei välttämättä tuo riittävää elantoa, joten monet tekevät useampaa työtä samanaikaisesti. Graafikon työ sopiikin hyvin lisätulon lähteeksi, samoin kuin esimerkiksi sisällöntuottajan tai kääntäjän työt, vaikka nekin edellyttävät joko koulutusta tai muulla tapaa hankittua osaamista alalta.
Vaihtoehto: yrityksen perustaminen
Vaihtoehto freelance-työlle tai toisten palkkalistoilla olemiselle on oman yrityksen perustaminen. Yritys voi olla pieni mainostoimisto, joka on erikoistunut nettisivujen sisällön tuottamiseen. Tuotettu sisältö voi käsittää sekä tekstejä, käännettyjä tai itse tuotettuja että visuaalisen ilmeen suunnittelua. Monet yritykset ovat valmiita maksamaan siitä, että ammattilainen suunnittelee ja toteuttaa heidän yrityksensä nettisivut. Yritys voi tällöin keskittyä olennaiseen, eli varsinaisen työn tekemiseen.
Jos yrityksen perustaminen tuntuu mielekkäältä vaihtoehdolta, aivan ensimmäiseksi on tärkeää löytää oikeat yhtiökumppanit. Kun olet löytänyt ne ihmiset, joiden kanssa haluat tehdä töitä, voit laatia liiketoimintasuunnitelman. Suunnitelma sisältää tiedot yrityksen ansaintamallista, tuotteista ja kohderyhmästä sekä suunnitelman siitä, miten toiminta aiotaan alussa rahoittaa. Vaikka osakeyhtiön perustamiseen ei enää tarvitakaan alkupääomaa, monenlaisia kuluja saattaa alussa kertyä. Rahoitus kannattaa kilpailuttaa ja tarjousten vertailuun kannattaa käyttää aikaa. Monet netissä toimivat rahoituslaitokset, kuten qred.com/fi/, tarjoavat yrittäjille kohtuuhintaista luottoa, joka auttaa yritystoiminnan käynnistämisessä.
Yrityksen perustaminen ei ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin se on nyt. Heinäkuussa 2019 voimaan tulleen lakimuutoksen ansiosta myös osakeyhtiön perustaminen on aiempaa helpompaa, sillä muutoksella poistettiin aiempi 2500 euron vaatimus alkupääomasta osakeyhtiötä perustettaessa. Osakeyhtiön voi siis nyt perustaa ilman minkäänlaista alkupääomaa. Toisin kuin toiminimessä, osakeyhtiössä osakkaat eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa yritystoiminnan tuloksesta.